Review: Monster Hunter Rise

Monster Hunter Rise op PC is de beste plek om deze ongelooflijke spel te spelen.

Monster Hunter: World was een belangrijke paradigmaverschuiving voor de geliefde franchise van Capcom. De goedlopende moeilijkheidsgraad maakte de voortgang aangenaam voor nieuwkomers, terwijl talloze eindspeluitdagingen ervoor zorgden dat ervaren jagers bleven terugkomen voor meer. De gameplay van Monster Hunter Rise probeert vaak het succes van World te kopiëren, wat niet altijd een slechte zaak is. Gevechten blijven een opwindende dans met de dood, het aanpassen van uitrustingen is bevredigend en het coördineren van jachten met vrienden zorgt voor geweldig leuk en onverwachte resultaten. Zelfs met de introductie van nieuwe mechanica die deze functies helpen versterken, worstelt Monster Hunter Rise met het opzetten van een eigen creatieve identiteit.

Ontmoetingen met enorme en indrukwekkende beesten vormen het middelpunt van de ervaring, waarbij je vaardigheden met de talloze soorten wapens op de proef worden gesteld. Als je eenmaal hebt gewonnen, breng je je downtime door met sprinten rond de belangrijkste hub, het upgraden of smeden van betere apparatuur, het pakken van een aantal lopende speurtochten van NPC’s en je zorgvuldig voorbereiden op de volgende jacht. Dit legt de basis van de fantasy-actieserie vast, maar Monster Hunter Rise waagt zich niet ver buiten die comfortzone.

Tijdens de openingsuren zijn de mensen van Kamura Village druk bezig met de voorbereiding op de ‘calamiteit’, een leger van wilde monsters die vastbesloten zijn alles op hun pad te verwoesten. Als nieuw geregistreerde jager van het dorp moet je talloze wezens doden of vangen in de biomen buiten de stalen poorten van je woonplaats. Zodra je klaar bent met het bewonderen van de bloeiende kersenbloesembomen en meeneuriet met de prachtige partituur, zorg er dan voor dat je de belangrijkste verbruiksartikelen uit je steeds groter wordende itemdoos haalt, een heerlijke maaltijd eet in het plaatselijke eetcafe voor exclusieve bonussen, en waag je aan verder in het onbekende. Deze routine heeft een comfortabele eentonigheid die fans van Monster Hunter waarschijnlijk zullen waarderen, maar de toevoeging van de “Buddy Plaza” voegt een nieuwe functie toe aan je terugreizen.

De Buddy Plaza is een uitvalsbasis voor je palicoes en palamutes (respectievelijk katten- en hondenkrijgers). Je kunt je trouwe huisdieren op eigen missies sturen om allerlei knutselmaterialen te kopen, geld uitgeven om ze te trainen zodat ze effectiever zijn in toekomstige opdrachten, hun uitrusting ruilen of nog meer van hen inhuren door met de geleider te praten. Buddies zijn extreem veelzijdig en Monster Hunter: Rise beloont je constant voor het gebruik van de verschillende faciliteiten van het plein. Nog steeds aan het knarsen voor die zeldzame snavel of staart? Je palico “meowcenaries” zullen je misschien verrassen met een van een recente expeditie. Dit soort positieve feedback geeft de pauzes tussen gevechten en verkenningen een broodnodige smaak.

De omgevingen zijn visueel aantrekkelijk en herbergen volledige ecosystemen die tot de rand gevuld zijn met endemisch leven en moeilijk te vinden geheimen. Mijn twee favoriete locaties – Shrine Ruins en Flooded Forest – zijn bezaaid met de overblijfselen van oude beschavingen; ze hebben hutten die zijn omhuld met dikke wijnstokken en torenhoge piramides die in de verte opdoemen. Terwijl ik rondzwierf, dacht ik vaak aan de geschiedenis van deze verlaten nederzettingen en de mensen die ze ooit thuis noemden. Mijn fantasie was echter vaak alles wat ik moest doen, omdat het gebrek aan betekenisvolle verhaalbeats ervoor zorgt dat het plot plat valt.

Een generieke torenverdedigingsmodus dient als een matte herinnering aan het grotere verhaal; deze schokkende “rampage-speurtochten” omvatten het bouwen van een reeks geautomatiseerde torentjes en monteerbare ballista’s rond de poorten van het dorp. Golven van monsters vervuilen het scherm en werken samen om je te beuken en tegelijkertijd je verdediging te doorbreken. Alle vijanden zijn schadesponzen, en het opruimen van de arena vereist nauwelijks veel nadenken; Ik hield vaak de vuurknop ingedrukt totdat ik de laatste was die overeind stond. Gelukkig hoef je niet heel veel speurtochten te voltooien om toegang te krijgen tot de hoofdmissies van Monster Hunter Rise.

Je brengt het grootste deel van je spel door met het ervaren van de klassieke loop: vecht tegen gigantische tegenstanders zoals de wilde Arzuros en Lagombi, verzamel alledaagse voorwerpen en lever zware voorwerpen naar het kamp. Zorg ervoor dat je de hoeken en gaten van elke kaart verkent, want drijvende, kleurrijke vogels genaamd “Spiribirds” kunnen worden geabsorbeerd om je gezondheid, uithoudingsvermogen, aanval of verdediging te verbeteren. Deze buffs maken het voltooien van de bovengenoemde missies veel gemakkelijker. Wil je dat allemaal niet te voet doen? Berijd je palamute om de navigatie te versnellen of schakel je wirebug uit om kliffen en bergketens in seconden te beklimmen.

Wirebug-aanvallen, Silkbinds genaamd, voegen een nieuwe intensiteit toe aan de actie. Bij herhaaldelijk gebruik dwingen Silkbinds monsters in een monteerbare staat. Deze korte gevechtsscènes gaan over het gebruik van de kracht van een monster tegen hen door in nabijgelegen structuren te rammen voor verspringende schade of door naar andere nietsvermoedende tegenstanders te sprinten om de pijn uit te delen. Wyvern-riding is mijn favoriete monteur omdat het een spannende uitbarsting van strategie toevoegt aan het eeuwenoude vechtsysteem van de franchise.

Naast het monteren van monsters en het gebruik van de wirebug om op spectaculaire wijze aan de muur te rennen, onderscheidt Monster Hunter Rise zich niet veel anders van de eerdere delen. Het heeft genoeg eindspel-inhoud om je lang bezig te houden nadat de credits zijn gerold (als je het niet erg vindt om veel geslepen te worden) en multiplayer is nog steeds de optimale manier om te spelen, maar de opwinding van mijn vroege jachten nam al snel af. Monster Hunter Rise is verre van het volgende definitieve hoofdstuk in de serie. Niettemin, als je op zoek bent naar een gepolijst maar conventioneel avontuur met een paar kleinschalige nuances, dan ben je helemaal thuis in Kamura Village.

 

Summary
Monster Hunter Rise toont zijn toewijding aan boeiende gevechten met interessante nieuwe mechanica, maar deze veranderingen zijn niet genoeg om het te onderscheiden van eerdere titels.
8.5
Klasse

Have your say!

0 0

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

error: