Review: Grand Theft Auto 5

Grand Theft Auto 5 is terug! Ditmaal beter dan ooit te voren.

Grand Theft Auto 5 is een enorm succes. Feit is echter ook dat Grand Theft Auto 5, na de oorspronkelijke release in september 2013 voor PS3 en Xbox 360 en de remaster ervan, die in november 2014 voor PS4 en Xbox One verscheen, nu weer is klaargemaakt voor de nieuwe generatie consoles.

Na al die jaren willen veel fans van de serie eindelijk een Grand Theft Auto 6 hebben, maar de vernieuwde remaster is best begrijpelijk, GTA 5 verkocht immers meer dan 155 miljoen exemplaren. Maar kan Grand Theft Auto 5 bijna negen jaar na de eerste release nog overtuigen? Is de titel op PS5 en Xbox Series misschien wel net zo debacle als de GTA Trilogy: Definitive Edition die eind dit jaar uitkwam? We kunnen je geruststellen: Grand Theft Auto 5 is nog steeds een fantastische game en de remaster voor de nieuwe generatie is uitzonderlijk goed gedaan.

Laten we nu ook naar de remaster voor PS5 en Xbox Series komen. Gelukkig is dit niet langer een titel voor de volledige prijs. De nieuwe versies zouden normaal rond de 40 euro moeten kosten, maar worden momenteel tegen een gereduceerde prijs aangeboden. PS Plus-abonnees krijgen zelfs drie maanden gratis GTA Online.

Iedereen die GTA 5 al in de eerste en/of tweede editie heeft gespeeld, moet natuurlijk zelf beslissen of hij weer geld aan de game gaat uitgeven, maar over de uitvoering voor de nieuwe consoles valt nauwelijks te klagen. Zowel opgeslagen campagnes als GTA Online-voortgang kunnen worden overgedragen van de vorige generatie consoles naar de nieuwe generatie.

Dit kan echter alleen via de Rockstar Social Club en verliep voor sommige spelers niet vlekkeloos. Andere games hebben dit eleganter opgelost. Als je je data echter met succes overdraagt, krijg je enkele bonussen in de online modus, inclusief extra geld. Het aan de slag gaan met de game is in ieder geval vereenvoudigd en biedt natuurlijk alle uitbreidingen die de afgelopen jaren voor GTA Online zijn verschenen. Anders profiteert de remaster voor PS5 en Xbox-serie enorm van de verbeterde technologie. Er zijn nu drie grafische modi beschikbaar: getrouwheid, prestaties en prestaties plus raytracing. Fidelity is de hoogste grafische kwaliteitsmodus in native 4K met raytracing en verbeterde texturen, schaduwen en verlichting. De modus werkt echter alleen met maximaal 30 fps.

In de prestatiemodus daarentegen worden enkele details weggelaten, waardoor tot 60 frames per seconde met een geëxtrapoleerde 4K-resolutie mogelijk zijn. Ik had duidelijk de voorkeur voor de RT-prestatiemodus, die een mix is ​​van kwaliteit- en prestatiemodus. Er is hier ook tot 60 fps met opgeschaalde 4K, maar met ray tracing ingeschakeld. GTA 5 heeft hier geweldige prestaties, wat de gameplay op consoles merkbaar verbetert, maar het ziet er ook erg goed uit.

Over het algemeen moet je zeggen dat je aan de personagemodellen kunt zien dat de titel al een paar jaar oud is, maar over het algemeen is het bijna ongelooflijk hoe goed GTA 5 er vandaag de dag nog steeds uitziet. We raden je in ieder geval aan om gewoon de verschillende grafische modi uit te proberen.

Je kunt op elk moment super eenvoudig tussen de modi schakelen. Druk kort op pauze, roep het displaymenu op en wissel. Dit kan zelfs op volle snelheid, zonder vervelende laadtijd. En over de laadtijd gesproken: die is nu natuurlijk veel korter. Zo kun je het wachten tot het spel begint niet meer gebruiken om even snel wat eten klaar te maken of andere huishoudelijke klusjes te verrichten.

PS5-spelers kunnen genieten van de zeer goede integratie van de Dualsense-controller. Vuurgevechten, explosies, weerseffecten en ook verschillende wegdekken worden goed vastgelegd. Dankzij de adaptieve triggers voelt fotograferen en rijden door de stad echt goed. Als het om autorijden gaat, maakt GTA 5 meer gebruik van de Dualsense-functies recent uitgebrachte titels. Dat alleen al toont aan dat deze remaster er niet zomaar in is gegooid, maar met zorg is ontwikkeld.

 

Summary
Over het algemeen is de nieuwe editie erg goed gedaan en ondanks zijn leeftijd is GTA 5 nog steeds een uitstekende game die nog steeds beter presteert dan de meeste huidige games op het gebied van graphics, characterdesign en de grote open wereld. Zo herken je een meesterwerk. Ik ben benieuwd wat Rockstar in petto heeft voor toekomst van GTA 5.
8
Klasse

Have your say!

0 2

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

error: