Home » Special: Blaas nieuw leven in je Game Boy Advance SP met een IPS-scherm

Special: Blaas nieuw leven in je Game Boy Advance SP met een IPS-scherm

Het speciale IPS-scherm van Hand Held Legend maakt de Game Boy Advance SP de ultieme console voor onderweg.

Introductie

De Game Boy Advance SP (GBA SP) is een bijgewerkte versie van de originele Game Boy Advance. De console kwam in 2003 op de markt, met een verlicht scherm en zijn unieke clamshell-ontwerp vergelijkbaar met die van de Nintendo DS.

De Game Boy Advance SP had veel nieuwe functies van de originele Game Boy Advance. Het meest opvallende kenmerk is het aan de voorkant verlichte scherm (verlicht in een later model) dat de Game Boy Advance werd bekritiseerd omdat het niet had.

Nu, zo’n twee decennia later, is het scherm van de eerste GBA SP’s van het AGS-001 model niet meer zo hypermodern als toen. Nintendo heeft in 2005 nog een revisie van de GBA SP op de markt gebracht, namelijk de AGS-101. Deze bevatte een beter belicht scherm en zag er daardoor nog moderner uit. Helaas zijn deze modellen vandaag de dag moeilijk vindbaar voor liefhebbers.

Toch is er nog hoop voor gamers die van de GBA SP willen genieten met een mooi, helder en kleurrijk scherm. Zo zijn er modders die IPS-schermen hebben ontwikkeld voor de consoles. De toffe gasten van Hand Held Legends hebben ons een IPS-scherm en een speciaal op maat gemaakte behuizing opgestuurd die wij hebben kunnen installeren en testen.

Foto: Hand Held Legend

Het scherm is hier te bestellen. De verpakking van het IPS-scherm bevatte het volgende: een speciaal IPS-scherm met een toevoegde lens (zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen), een klein moederbordje dat het schermpje bestuurd, twee kabeltjes met touch controllers waarmee je de helderheid en de kleur van je scherm kan aanpassen (hier later meer over), een extra kabel die je eventueel kan solderen op je moederbord en de kabel van het scherm zodat je het scherm met de helderheidsknop van de GBA SP kan besturen en een speciale folie die voorkomt dat het scherm oververhit raakt.

De bijgeleverde behuizing is hier apart te bestellen. Deze nieuwe behuizing is een aftermarket shell, dus geen OEM behuizing. De kwaliteit daarentegen valt niet aan te twisten. Het ziet eruit en voelt net als een originele behuizing. De behuizingen die je kunt bestellen bij Hand Held Legend zijn al op maat gemaakt en zijn ook aangepast zodat het nieuwe IPS-schermpje er precies in past. Mocht je ervoor kiezen om je eigen behuizing te behouden en geen voor aangepaste behuizing willen aanschaffen, dan ben je genoodzaakt om jouw eigen behuizing zelf aan te passen. De instructies hoe je dit kunt doen, kun je hier terugvinden op de website van Hand Held Legend.

Installatie

Het scherm installeren was erg eenvoudig. Het belangrijkste is om eerst je eigen GBA SP uit elkaar te halen. Ervan uitgaande dat je een speciale behuizing hebt, hoef je alleen het moederbord, scharnieren en de batterij van je oude Game Boy nodig.

Laten we beginnen met het scherm zelf. Indien je niet gebruik maakt van de speciaal ontworpen behuizing, dan is dit het moment om je eigen shell aan te gaan passen. Hier kun je zien hoe je dat doet. Als je een speciale behuizing hebt aangeschaft, hoef je dat dus niet meer te doen.

De volgende stap is de speciale hittebestendige folie op de metalen plaat van het schermpje te plakken. Als je dat gedaan hebt, pak je het bijgeleverd moederbordje erbij. Hier doe je alvast een kant van de lintkabel in (deze klik je vast middels een zwarte klem op de poort van de lintkabel, druk deze in om hem te verzekeren). Als je dat hebt gedaan, dan buig je de kabel naar achter, de zwarte kant van het moederbord dus. Nu is het van belang om het moederbordje met de bijgeleverde dubbelzijdige tape op de metalen achterkant van het scherm te plakken. Doe dit rechtsonder in de hoek, daar zit namelijk nog een aansluiting voor het scherm naar het moederbordje. Deze aansluiting klik je vervolgens in de daarvoor bestemde poort. Als laatste plek je de twee touchgevoelige kabels die de helderheid en de kleuren van het scherm bedienen op het zwarte plakkerige gedeelte, naast loshangende lintkabel.

Een optionele stap is om de lintkabel te verbinden aan het moederbord van de GBA SP middels soldeersel. Je moet de bijgeleverde rode kabel daarvoor gebruiken. Het puntje op de lintkabel verbind je middels de rode kabel op het moederbord, naast de D-pad. Dit zorgt ervoor dat je de helderheid ook kunt aanpassen middels de daarvoor bestemde knop op de GBA SP zelf. De kabel was eenvoudig te monteren met minimale soldeerervaring. Een minpunt van de touchgevoelige kabels, is dat deze erg gevoelig zijn en al worden geactiveerd met het minste van het geringste. Eigenlijk is het maar net wat je voorkeur heeft. Ga je voor old school en wil je liever de knop gebruiken? Of ben je content met de touchcontrols? De keuze is helemaal aan jou.

Vervolgens plaats je het schermpje, met de lens aan de voorkant, in je behuizing. Daarna moet je de Game Boy weer verder assembleren. Als je ervoor gekozen hebt om de extra kabel te solderen aan het moederbord, houd er dan rekening mee dat je die kabel zorgvuldig om de knoppen heen buigt, anders gaat hij achter de knoppen zitten en zal het wat moeilijker zijn om de knoppen in te drukken, of dat ze zelfs helemaal niet meer bruikbaar zijn. Als dit gebeurd, moet je de GBA SP weer openschroeven en vervolgens en alles weer op de juiste plaats leggen en de kabel iets verplaatsen.

Gebruik

Het scherm is simpelweg fantastisch! De kleuren zijn enorm levendig en zijn echt aanwezig. Daarnaast is de helderheid van het scherm subliem. Het is een echte toevoeging aan de console die nieuw leven blaast in een al geweldige console. Je kan eigenlijk zeggen dat dit scherm ervoor zorgt dat je de ultieme GBA SP in bezig hebt

Er zijn in totaal negen verschillende helderheidsstanden en acht verschillende kleurfilters. De helderheid kan je op twee manieren bedienen. Allereerst heb je de eerder genoemde touchgevoelige knoppen, maar je kan eventueel er ook voor kiezen om de kabel te solderen aan het moederbord. Hierdoor heb je tevens de mogelijkheid om de helderheid te bedienen met de daarvoor bestemde knop. De kleurfilters daarentegen zijn alleen te bedienen middels de touchgevoelige knop. Zowel de touchgevoelige knop voor de helderheid als voor de kleurfilters worden geactiveerd wanneer men op de achterkant van het scherm tikt.

Video’s doen eigenlijk geen recht aan het prachtige scherm. Het scherm is zelfs beter dan de eerder genoemde gereviseerde AGS-101 variant. Hierdoor ziet het systeem er modern uit en krijgen alle spellen een grafische upgrade. Zelfs met deze upgrade is er geen sprake van screen tearing, zoals je op onderstaande video kunt zien.

De batterijduur van de GBA SP met het IPS-scherm zal iets lager zijn als die van een origineel scherm, maar niet veel lager. Ik heb zo’n 9 uur kunnen spelen met het vernieuwde scherm op de hoogste stand, waar ik voorheen zo’n 11 uur kon spelen met het origineel scherm. De kwaliteit van het scherm weegt hier dan weer tegen op en maakt de kortere batterijduur weer helemaal goed.

Verdict

Als je in het bezit bent van een Game Boy Advance SP, dan moet je echt een IPS-scherm gaan overwegen. Het blaast nieuw leven in een al geweldige console. Het scherm van Hand Held Legend is makkelijk te installeren en de speciale behuizing (apart te bestellen) zorgt ervoor dat je console er weer als nieuw uit ziet. Het geeft een frisse look aan je dierbare console. Het scherm is extreem helder met negen verschillende standen en toont levendige kleuren. De batterijduur van de console zal iets minder zijn, maar dat weegt op tegen het feit dat je een prachtig scherm ervoor terug krijgt. De grafische upgrade zorgt ervoor dat je weer vele uren kan gaan genieten van je favoriete games.

Samples van zowel het IPS-scherm als de behuizing zijn aangeleverd door Hand Held Legend. Wij willen hen daar ook enorm voor bedanken.

Wat vind je hier van?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CAPTCHA


Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.