Home » Special: Creëer de ultieme Game Boy Advance

Special: Creëer de ultieme Game Boy Advance

Bouw de Game Boy Advance uit je dromen met een paar eenvoudige hardware modificaties van Hand Held Legend.

Introductie

In een eerdere special hebben we gekeken naar de Game Boy Advance SP. Vandaag is het tijd om even te kijken naar zijn voorgangen, de Game Boy Advance (GBA genoemd).

De GBA is een door Nintendo ontwikkelde draagbare spelcomputer die in 2001 werd uitgebracht en op 15 mei 2010 werd stopgezet. Het is daarmee de opvolger van de Game Boy Color.

Het is een 32-bits handheld-spelsysteem. Het is het derde en laatste systeem in de Game Boy-serie en is het vierde handheld-systeem van Nintendo. Het heeft achterwaartse compatibiliteit met Game Boy- en Game Boy Color-spellen (waardoor het de enige Nintendo-console is die achterwaarts compatibel is met meer dan één systeem) en zijn accessoires, maar geen ondersteuning voor de GBC’s IR-communicatie. De paletopties zijn precies hetzelfde als op de Game Boy Color. De Game Boy Advance-lijn heeft volgens Nintendo wereldwijd 81,50 miljoen exemplaren verkocht en werd in 2008 stopgezet.

In tegenstelling tot de GBA SP heeft de standaard Game Boy Advance geen scherm met achtergrondverlichting, waardoor de speler het scherm in het donker niet kan zien zonder het gebruik van externe apparaten. De standaard Game Boy Advance is de laatste handheld die twee AA-batterijen nodig heeft. Het was destijds de draagbare tegenhanger van de Nintendo GameCube. Omdat de grafische weergave van de console 32-bits is, kan de grafische capaciteit worden vergeleken met die van de Super Nintendo Entertainment System en de Nintendo 64.

Ik hoor jullie al denken… geen verlicht scherm, een console die draait op AA-batterijen en die ook nog eens in 2001 is uitgebracht. Wat als ik jou nu vertel dat al deze mankementen kunnen worden getackeld? Met een paar hardwarde mods krijgt de GBA een moderne look-and-feel. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over een onbelicht scherm en al helemaal niet over het gebruik van onzuinige en vaak dure AA-baterijen. Ook krijgt de console weer een frisse uitstraling met een prachtig nieuw speciaal ontworpen behuizing. Laten we hier snel induiken!

De behuizing

Omdat de console stamt uit 2001 zal bij de meeste GBA’s tekenen van gebruik te zien zijn. Denk aan krasjes of verkleuring van de behuizing. Dat is natuurlijk zeer jammer. Vooral met zo’n toffe console als de GBA. Het ziet er al snel niet meer mooi uit en dat zorgt ervoor dat de console niet snel uit de kast gehaald zal worden. De Prestige Shell van Hand Held Legend is eenvoudig te installeren. Op het YouTube-kanaal van Hand Held Legend heb ik een eenvoudige tutorial kunnen volgen hoe ik het systeem uit elkaar kon halen. Dit ging makkelijker dan ik dacht. De video is hieronder te bekijken:

 

Ikzelf heb gekozen voor de Pearl Black-variant van de Prestige Shell-lijn. Deze heeft een prachtige zwarte kleur met een matte coating. Hierdoor voelt de GBA zacht en fijn aan. Het zorgt er tevens voor dat de console er hypermodern en high-end uitziet.

Je hebt ook de mogelijkheid om nieuwe knoppen bij te bestellen. Deze kan je matchen met de kleur van je nieuwe shell, maar je kunt er ook voor kiezen om een totaal andere kleur te bestellen. Een mix-and-match situatie waar ik erg blij van kan worden. Zelf heb ik gekozen om te matchen met de Pearl Black-shell, omdat daar mijn voorkeur naar uit ging.

Hieronder zie je foto’s van het resultaat. Het schermpje heeft helaas nog wel wat krassen, omdat ik er geen nieuwe schermlens bij heb gekregen. Als je kiest om de behuizing te vervangen, raad ik je ook aan om een nieuwe schermlens bij te bestellen. Dan is je GBA helemaal weer fris.

Mocht je ervoor kiezen om ook je scherm te upgraden met een in helderheid verstelbaar IPS-scherm, waar je later in deze special meer over leest, is het goed om te weten dat de Prestige Shells al aangepast zijn om het scherm te kunnen installeren. Je hoeft dus zelf geen rare fratsen uit te halen en je huidige shell aan te passen. Mocht je je huidige behuizing wel willen behouden, dan zal je deze moeten aanpassen om het schermpje te laten passen.

Het scherm

Zoals je net hebt kunnen lezen heeft de GBA geen verlicht scherm. Super jammer, want de gamebibliotheek is geweldig en het is zonde dat er geen officiële moderne manier van Nintendo is om deze in hoge kwaliteit te spelen. Je hebt wel de GBA SP AGS-101 modellen, waar je meer over hebt kunnen lezen in de GBA SP Special, maar deze zijn zeer zeldzaam en daardoor moeilijk te verkrijgen en erg duur. De originele Game Boy Advance is voor veel gamers pure nostalgie en het heeft een fijner design met de knoppen naast het scherm wat voor minder verkramping zorgt. Het is dus jammer dat Nintendo nooit een verbeterde versie van de originele Game Boy Advance heeft uitgebracht.

Gelukkig is daar Hand Held Legend die voor ons op de bres springt. Zij bieden namelijk een verscheidenheid aan IPS-schermen aan, die makkelijk te installeren zijn en ervoor zorgen dat je scherm er prachtig mooi en ook hypermodern uit ziet. Het geeft een gevoel alsof je op een console speelt die dit jaar nog uit is gekomen. Wij hebben het volgende scherm mogen gebruiken:

Foto: Hand Held Legend

Zoals je kunt zien op de foto hierboven komt het schermpje met een speciale lintkabel, drie kabeltjes die je kunt solderen, twee seperators die het scherm op zijn plaats houden en natuurlijk het schermpje zelf. De installatie van het scherm was erg eenvoudig, omdat ook hier een uitgebreide video van gemaakt is die te zien is op het YouTube-kanaal van Hand Held Legend. Mocht je nieuwsgierig zijn hoe je hem moet installeren, bekijk de video hieronder. Spoiler: een kind kan de was doen.

Het scherm is super helder en je kan hem 10 helderheidsstanden aanpassen. Ik heb gemerkt dat hij op de laagste stand zelfs al helder genoeg is, waardoor je uren kunt spelen zonder last te hebben van een batterij die snel leeg gaat. Als je ervoor kiest om de eerder genoemde kabels te solderen, dan kan je gebruik maken van de select en L+R-toetsen om de helderheid eenvoudig aan te passen. Het werkt als een speer! De kleuren vibreren enorm en het ziet er geweldig uit. De grafische upgrade die de Game Boy hierdoor krijgt is verbazingwekkend. Voor een console uit 2001 ziet het eruit alsof het vandaag het kunnen lanceren. En dat alles dankzij een eenvoudige toevoeging van een IPS-scherm.

De batterij

Ik heb het al eerder gezegd. De Game Boy Advance haalt normaal gesproken zijn stroomtoevoer uit twee AA-batterijen. Dat klinkt natuurlijk super ouderwets en al helemaal niet denkbaar bij consoles die vandaag de dag uit komen. Gelukkig heeft ook Hand Held Legend hier een oplossing voor. Net als zijn veel jongere broertjes, de Nintendo Switch, is het met een simpele modificatie mogelijk om de Game Boy Advance op te laden middels USB-C. Ik had mijzelf niet kunnen inbeelden dat ik mijn Game Boy Advance ooit met USB-C kon gaan opladen, tot vandaag.

De CleanJuice Game Boy Advance Li-Ion Rechargeable Battery Module zorgt ervoor dat de GBA een oplaadbare batterij krijgt met een USB-C toevoer. Hierdoor kan de handheld met verschillende populaire moderne opladers worden opgeladen, bijvoorbeeld die van de Nintendo Switch.

Foto: Hand Held Legend

Het was zeer eenvoudig om de module te installeren. Je plakt het moederbordje op de lithium ion batterij middels bijgeleverde dubbelzijdige tape. Hierdoor blijft deze goed zitten. Vervolgens klik je de batterij vast met de daarvoor bestemde kabel. Houd wel rekening mee met het feit dat de originele batterijcover geen USB-C uitsnijding heeft. Het is dus slim om een speciaal gesneden batterijcover bij Hand Held Legend te bestellen. Ook is het uiteraard mogelijk om deze zelf aan te passen, maar dat vergt wat meer technische kunnen.

Vervolgens is het een kwestie van de batterij module in de GBA plaatsen en je kunt gaan spelen! Is de batterij leeg? Geen probleem! Pak een USB-C kabel en laad hem op. Gelukkig hoef je hem niet super vaak op te laden, want ik heb gemerkt dat de console zo’n 13 uur mee kan gaan. Een enorme upgrade dus!

Verdict

Als je een fan bent van de originele Game Boy Advance en je ervoor wil zorgen dat deze een hypermoderne look-and-feel krijgt, dan kunnen de toffe gaste van Hand Held Legend daarvoor zorgen. De speciale producten die zij te koop hebben staan op hun website, zoals bijvoorbeeld de prestige shell, het IPS-scherm en de oplaadbare batterij met USB-C aansluiting zorgen ervoor dat je console eruit ziet alsof deze vandaag is gelanceerd in plaats van in 2001. De behuizing heeft een premium feel en ziet er super mooi uit. Mijn advies is wel, als je een nieuwe behuizing gaat installeren, schaf ook een extra lens aan, hierdoor ziet je scherm er ook als nieuw uit. Over scherm gesproken; het IPS-scherm is fantastisch en de grafische upgrade zorgt ervoor dat de console uit 2001 hypermodern oogt. De CleanJuice module zorgt ervoor dat je de Game Boy kunt opladen middels USB-C en dat de GBA minstens 13 uur mee kan gaan! Als ik niet beter wist, zou ik denken dat de console recent gelanceerd was, dankzij deze fantastische en makkelijk te installeren modificaties.

Samples van de behuizing, het scherm en de oplaadbare batterij zijn aangeleverd door Hand Held Legend. Wij willen hen daar ook enorm voor bedanken.

 

 

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

error: