Home » Column: De oorsprong van Assassin’s Creed

Column: De oorsprong van Assassin’s Creed

Benieuwd naar de geschiedenis achter Assassin’s Creed? Check dan snel verder.

In in driedelige special gaan we dieper in op de geschiedenis van Assassin’s Creed. In deze eerste column gaan we dieper in op de oorsprong van de reeks.

We zijn er allemaal wel bekend mee. De succesvolle game serie Assassin’s Creed. De game staat in grote lijnen gelijk aan de geschiedenis, maar wat is nou de echte waarheid achter Assassin’s Creed? en wat is de oorsprong achter deze geschiedenis. In deze driedelige column gaan wij inhoudelijker in op de geschiedenis achter deze serie.

Achtergrond Assassijn

Assassin’s Creed is al sinds de aller eerste deel in oorlog met de tempeliers. In de franchise worden de tempeliers altijd weggezet als het kwaad maar hoe zit het nu eigenlijk echt in elkaar?

De Assassin’s zijn gebaseerd op de Assassijnen de stichter van de Assassijnen was Hassan-i Sabbah een Perzische Sjiiet. In Europa werden de Assassijnen voor het eerst genoemd door Marco Polo.

De Assasijnen behoorden tot de isma’ilitische. Het ismaïlisme of de zeveners een stroming binnen het sjiisme, dat weer een stroming binnen de islam is. Vanuit het ismaïlisme zijn grote politieke bewegingen ontstaan, waaronder de Karmaten, Fatimiden, Druzen en Assassijnen. En over het laatste gaat deze column over.

Hassan-i Sabbah:
Hassan-i Sabbah leefde zover wat er bekend is tussen 1034 – 1124 en was een Iraans missionaris van de Ismaili Nizari-sekte. Hij stichten in de late 11e eeuw de gemeenschap de Assassijnen op. In de Elboersgebergte in het noorden van Iran. Hij zou zijn volgelingen hasjiesj oftewel hasj toedienen. Dit deed hij om ze een blik in het paradijsvolle hiernamaals te geven en ze te motiveren om deel te nemen aan oorlogen en het plegen van aanslagen. Het woord Assassijn heeft een andere betekenis dan wij eigenlijk denken. De precieze details is tot op heden nog onbekend. Grof geschetst wordt de Assasijn ook wel gezien als een verbastering van hashshashin dat betekend dat ze zich met hasjiesj bedwelmen.

De Engelse en Franse woorden assassin en assassinat (“assassination”), betekenen (sluip)moordenaar en (sluip)moord, dit is al sinds de middeleeuwen. De Assasijnen zijn een diepgaande sekte die ook wel werden gezien als de voorouders van de huidige terroristche groeperingen hoewel meningen hierover verdeeld zijn.

Tegen het einde van de 11e was de vestiging Alamoet het hoofdkwartier van deze beweging. Alamoet was een kasteel in de bergen van de Iraanse Elboers ten zuiden van de Kaspische Zee. Het gebouw werd in 840 gebouwd. In 1090 werd het kasteel door de Assasijnen veroverd, op 15 december 1256 werd het kasteel de Mongoolse heerser Hulagu Khan vernietigd.

De Assasijnen verzetten zich niet alleen met geweld en verraad tegen de kruistochten in Palestina maar ook tegen vele islamitische heersers. De Mongoolse veroveraar Hoelagoe ook wel bekend als Hulagu Khan maakte in 1256 een einde aan deze sekte in Perzië. De mammelukken-sultan Baibars maakte in 1273 een einde aan hun politiek bestaan in Syrië.

Sindsdien is er niks meer van deze sekte vernomen of ze nog in het geheim voortbestaan hebben is tot op heden niet bekend.

Dit was het eerste deel van een reeks speciale columns. In het tweede deel zullen we dieper ingaan op de tempeliers en de kruistochten. Deze serie zal een maandelijkse serie zijn, we zullen deze eventueel later ook verwerken met beeld en geluid op ons YouTube-kanaal

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

error: