Home » Review: The Settlers: New Allies

Review: The Settlers: New Allies

In 2018 werd The Settlers door Ubisoft aangekondigd. De game zal oorspronkelijk al in 2019 moeten verschijnen.

The Settlers: New Allies dient als een reboot van de serie. De game werd in 2018 al aangekondigd en had eigenlijk in de loop van 2019 al moeten verschijnen. De game werd meerdere keren uitgesteld. Uiteindelijk kreeg de game ook een naamsverandering. Nu vele jaren later is deze game dan eindelijk uitgekomen.

Naar een geflopte béta fase is de game terug naar de tekentafel gegaan en hebben ze diverse dingen vernieuwd/gewijzigd en kreeg de game een redesign.

Dit bevestigde onze vermoedens dat de maker moeite had een juiste richting te vinden voor een gemoderniseerde Settlers game. Op het eerste zicht zijn de ontwikkelaars daar trouwens ook in geslaagd. Het ziet er meteen uit als een echte The Settlers-game en ook het bouwen en beheren van de grondstoffen geeft ons meteen een nostalgisch gevoel. Het bouwen voelt als vanouds aan, en ook de details van elk gebouw zijn weer prachtig verwerkt. Je ziet de houtzagerij echt de bomen die de houthakker aflevert verwerken tot planken. De graanmolen zie je de granen die de speler van de boerderij krijgt en deze vervolgens verwerken tot meel. Vervolgens kun je deze meel afleveren bij de bakker zodat de bakker dit weer kan verwerken tot brood.

De rest van je inwoners die niet in gebouwen werken zijn bezig zijn met het vervoeren van materialen die gebouwen en/of manschappen nodig hebben. Je ziet ze sleuren met stenen, planken, voeding en andere spullen die nodig zijn om iets te produceren. Je ingenieurs zie je dan weer de gebouwen opbouwen, je grensgebied groter maken.

De wereld van The Settlers: New Allies bruist zit vol met leven waardoor deze ondanks de cartoony looks erg geloofwaardig overkomen. Wanneer je zit te wachten tot er voldoende grondstoffen beschikbaar komen om een bepaalde constructie neer te zetten kan je gewoon gezellig als een stalker je volk begluren.

Je hebt bij het bouwen ook de vrijheid om te kiezen waar je wegen en gebouwen neerzet, waardoor je zelf een voor jezelf logische layout van je dorp/stad en grenzen kan maken. Al is het natuurlijk wel van belang dat je de wegen een beetje strategisch plaatst, zodat grondstoffen niet te lang of te ver moeten reizen. En dat je tactische gevechten kunt voeren.

De nieuwe Settlers game is ontzettend vermakend. Hoewel na enige tijd de verveling erin sluipt. Dot omdat de game simpel en makkelijk gemaakt is. Dat vind ik voor een real-time strategy erg jammer vind. Met een game die vooral gefocust is op het verhaal zo als de recente Hogwarts Legacy begrijp ik dit enigszins nog wel. Maar een game zoals The Settlers: New Allies dat belachelijk simpel te spelen is vind ik een kwalijke zaak. Als je kijkt naar de Total War-serie deze is iets ingewikkelder gemaakt en dat zorgt ervoor dat de interesse tijdens de speelsessies hoog blijven. Ik krijg het gevoel dat deze game meer bedoeld is voor beginnende gamers.

In een poging om de reeks toegankelijker te maken is men het spoor een beetje duister geworden en heeft men hierin net iets teveel overdreven, om het makkelijker en toegankelijker te maken voor de beginnende gamer. Zo is bijvoorbeeld het managen van je grondstoffen bijna volledig automatisch.

Alle grondstoffen worden automatisch naar het gebouw dat ze nodig heeft getransporteerd waardoor je eigenlijk bijna geen resource management moet doen. Het enige dat je eigenlijk moet voorzien is dat er genoeg productie is en een houthakker bijvoorbeeld dicht bij bomen geplaatst is en dat een houtzagerij vervolgens niet te ver van de houthakker staat.

Je hebt ook een opslag waarin grondstoffen opgeslagen zijn, hier kan je bijvoorbeeld aanduiden dat een “X” aantal standaard op voorraad moeten zijn, zodat je hierover meteen kan beschikken wanneer dit nodig is. Buiten deze voorbeelden om komt er niets extra kijken bij grondstof management. Simpel maar hierdoor haal je ook wel, een extra laagje strategie weg.

Naast offline & online skirmishes, waarin je een stadje bouwt en probeert de andere spelers af te slachten, heeft de game ook een uitgebreide tutorial mode waarin alle elementen van de game duidelijk uitgelegd worden.

De lijn van simpele gameplay wordt dus duidelijk helaas verder gezet met de simpele campaign-modus.De game verleent zich in mijn ogen vooral om op de achtergrond te laten draaien en af en toe wat te bouwen terwijl je bijvoorbeeld wat YouTube kijkt, of ondertussen met wat anders bezig bent. Wanneer je aangevallen wordt krijg je een duidelijk hoorbare melding waardoor je door de simpele gameplay niet constant aandachtig hoeft te zijn.

Summary
The Settlers: New Allies is zeker een leuke en vermakelijke game. Helaas vind ik de game naar mijn mening iets te simpel en mis ik de uitdaging. Voor een beginnende gamer is deze game zeker de moeite waard. Voor een iets die-hard gamer hangt er een beetje van af wat je zoekt.
7
Goed

Have your say!

0 0

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

error: