Home » Review: Quake Remastered

Review: Quake Remastered

Quake Remastered is de perfecte terugkeer van een klassieker.

Quake is een van de bekendste shooters. Als onderdeel van id’s big three naast Wolfenstein en DOOM, is Quake de nieuwste van het stel en, afhankelijk van wie je het vraagt, de beste. Deze nieuwste levert de ervaring die je je herinnert, met heel veel toegevoegde waarde. Dit is een behoorlijk pakket, verpakt in vijf campagnes, waaronder zowel de campagne van Machine Games uit 2016 als een gloednieuwe, en de legendarische multiplayer-modus van de game. Hoewel de servers niet erg bevolkt zijn, zal de tijd leren of dat verandert. Aangezien de game nog steeds regelmatig over de hele wereld wordt gespeeld, kan het zijn dat een nieuwe manier van spelen niet nodig is.

Op het eerste gezicht lijkt Quake op de peetvader van het FPS-genre DOOM, in die zin dat het een uitgestrekte campagne voor één speler heeft die is verdeeld over een aantal verschillende visueel verschillende gebieden en afleveringen met steeds moeilijker wordende vijanden die je moet uitschakelen in een ultragewelddadige mode. Dat is echter grotendeels waar de overeenkomsten met DOOM eindigen toen Quake probeerde (en erin slaagde) om de klassieke shooter van id Software op zowat elke denkbare manier te verbeteren.

Developers id Software wist precies wat ze moesten doen met de veel krachtigere toolset die ze tot hun beschikking hadden – het creëren van duivelse creatieve levels vol geheimen en valstrikken op een manier waar DOOM alleen maar van kon dromen. Inderdaad, dit geëvolueerde levelontwerp vond ook zijn weg naar Quake’s uitstekende split-screen en online multiplayer-modus, waar nauwe gangen, kamers rijk aan verticaliteit en sluwe vallen allemaal gecombineerd om Quake’s deathmatch te laten voelen als een woedend viscerale derwisj verweven met een niveau van vaardigheid als niets dat ik ooit eerder had gespeeld.

Een ander voordeel van Quake’s complexere levelontwerp en volledige 3D grafische engine was dat gevechten veel bevredigender kinetisch aanvoelden dan al het andere. Spelers konden nu van richels springen en in alle hoeken richten met het soort gratie dat voorheen gewoon niet mogelijk was. En ja hoor, dit alles lijkt misschien afgezaagd voor mensen die dit soort bewegingen als vanzelfsprekend beschouwen en al lang gespeend zijn van meer huidige shooters, maar voor die tijd was Quake absoluut revolutionair en zelfs vandaag voelt de beweging en hyperkinetische gevechten als het heeft geen stap verloren.

Op het gebied van mechanics biedt de game nog steeds een meeslepende ervaring, met bevredigende vuurgevechten en bewegingen in doolhofachtige omgevingen. Quake neemt de formule die de vorige shooters ontwikkelden voor leveldesign en maakt ze minder ondoorzichtig stomp: je hoeft geen uren te besteden aan het klikken op elk willekeurig stukje muur om geheimen te vinden, je hebt alleen de middelen nodig om in de hoeken te kijken. niet proberen om je ogen naar te trekken. Het resulteert in een soort van best of both worlds-situatie, aangezien de game het ontwerpprincipe van zowel hedendaagse als vroege FPS bevat, wat zorgt voor een ervaring die na al die jaren nog steeds geweldig is.

Vijanden zijn visueel grotesk, en hun verblindende woede-agressie zorgt voor een ervaring die, zelfs als je eerder hebt gespeeld, een uitdagende ervaring is. Je moet het maximale uit al je wapens halen, hoewel de klassieke strategie van “gebruik je geweer zo vaak mogelijk” levensvatbaar blijft. Idem voor de raketwerper, het wapen dat het meest geassocieerd wordt met het spel.

Er is veel meer te bewonderen over de heropkomst van Quake in 2021 dan alleen de beelden. Quake op PS4 brengt het vanillespel niet alleen naar de zweterige handen van mensen overal, maar het brengt ook alle eerder uitgebrachte extra content voor één speler en een geheel nieuwe dikke uitbreiding gemaakt door MachineGames om op te starten, waardoor Quake’s huidige generatie release als de (momenteel) definitieve versie van de game.

 

Maar er is nog meer aan deze remaster, als je het kunt geloven. Net zoals de onlangs opnieuw uitgebrachte DOOM-games ervoor, ondersteunt Quake ook het gebruik van add-on mods, waardoor spelers alle nieuwe content voor de game kunnen downloaden, inclusief de immens populaire Quake 64 bij de lancering. Over inhoud gesproken, Quake brengt ook een volledig uitgeruste multiplayer-suite naar de tafel, waardoor spelers online kunnen spelen met crossplay of in klassiek lokaal gesplitst scherm, terwijl ook bots kunnen worden gebruikt om de cijfers te verzinnen. Heck, de bots ‘praten’ zelfs in de chat met een reeks vooraf bepaalde opmerkingen, dus ja, dat is er ook.

Quake is briljant en op PlayStation bestaat Quake in zijn definitieve vorm. De game is verkrijbaar voor slechts €9,99.

 

Summary
Quake is misschien wel de moderne sjabloon voor zoveel zelfbenoemde retro-shooters en is in verbluffende vorm teruggekeerd. Quake is een geweldige remaster en handhaaft niet alleen de essentie van de klassieke shooter van id Software uit 1996, maar het herhaalt het ook zinvol met alle nieuwe aanvullende inhoud, mod-ondersteuning en crossplay. Voor een superbudgetprijs is er geen reden om in een van de allerbeste 3D-shooters aller tijden te duiken.
9
Super

Have your say!

0 0

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

error: