Home » Review: Dirt 5

Review: Dirt 5

Dirt 5 is het perfecte voorbeeld van wat een arcade racespel zou moeten zijn.

De Dirt-serie bestaat nu al een aantal jaren, zelfs ver voordat er de naam Dirt aan verbonden was. Ooit bekend als de Colin McRae Rally-serie, veranderde Codemasters vanaf 2007 in de naam Dirt en heeft sindsdien niet meer achterom gekeken. Met inbegrip van een paar spin-offs zoals de Rally-games, is er al een tijdje een nieuwe Dirt-game om de paar jaar. Nu op de hielen van de release van de volgende generatie consoles, is Codemasters teruggekeerd naar de hoofdlijn met de release van Dirt 5.

De Dirt-franchise richt zich op off-road racen met een paar verschillende soorten races die voor jou beschikbaar zijn in de game. Dit omvat niet alleen gewone offroad-races op onverharde wegen, maar ook zaken als racen op ijs en in offroad-buggy’s. Vuil als een serie heeft altijd bekend gestaan ​​als nogal moeilijk in vergelijking met meer casual raceseries. Dit wordt nog moeilijker als je meteen in een race wordt gegooid zodra het spel begint, zonder tips voor het spelen of zoiets. Als gevolg hiervan zul je tijdens het spelen een beetje moeten leren terwijl je aan het spelen bent, wat je al te lang onder de knie zou moeten hebben. De game heeft echter moeilijkheidsopties om uit te kiezen als je het echt moeilijk hebt.

Rijden in Dirt 5 is zo ongeveer wat je zou verwachten van dit soort racer qua besturing, met de mogelijkheid om te versnellen, remmen, afdrijven en meer. Codemasters heeft een stamboom voor het ontwerpen van uitstekende racers vanuit een rijperspectief en deze game zet dat voort met een uitstekende en precieze besturing die verschilt afhankelijk van het type voertuig dat je gebruikt. Je een weg banen door bochten en niet uitdraaien, is iets dat je moet leren correct te timen en als je dat niet doet, zal dit bijna altijd het gevolg zijn van je eigen fout in plaats van iets dat de game biedt. Waar Codemasters bekend om is geworden, is de game technisch gezien ongeveer net zo perfect als het op autorijden aankomt.

Dirt 5 ziet er best goed uit terwijl je door de verschillende omgevingen racet die voor jou beschikbaar zijn in de game. Het ziet er nog steeds niet zo goed uit als bijvoorbeeld Forza Horizon 4, maar het ziet er hoe dan ook erg goed uit. Dit is vooral het geval met het dynamische weersysteem in het spel, dat afhankelijk is van de seizoenen. De watereffecten terwijl je door plassen op de baan spettert, zien er nog net zo goed uit als in de vorige game, samen met de prachtige winterse omgevingen die er echt uitspringen. De game heeft ook fantastische geluidseffecten en een geweldige soundtrack van liedjes die ook bij de verschillende delen van de game passen.

Er is genoeg te vinden in Dirt 5, want er zijn meerdere verschillende spelmodi om je bezig te houden. De meest volwaardige van deze modi is zonder meer Career, wat vrij standaard is voor een carrièremodus in een racegame. Je begint met het trekken van de aandacht van een ervaren chauffeur, ingesproken door Troy Baker, die je helpt bij het begeleiden van je reis. Deze modus begint met het geven van evenementen om te voltooien, waarbij er meer worden ontgrendeld naarmate je meer voltooit. Er is ook niet slechts één vast pad om naar beneden te gaan, aangezien je tijdens het spelen kunt kiezen op basis van de races waaraan je deelneemt. De carrièremodus begint een beetje traag voordat het echt in een hogere versnelling komt met de veel meer race-opties en locaties om van te genieten.

Elke race heeft ook doelstellingen die je moet voltooien, die zijn opgesplitst in carrièredoelstellingen en evenementdoelstellingen. Als je doelen voltooit, krijg je stempels die je moet verzamelen om meer evenementen in de carrièremodus te ontgrendelen. Deze Event Objectives zijn ook niet altijd hetzelfde, aangezien je ze opnieuw kunt rollen om andere doelen te bereiken. Dit geeft je niet alleen nog veel meer te doen, maar helpt ook bij het verdienen van extra XP, Rep en Dirt Dollars. Zodra je het einde van een pad hebt bereikt, kom je bij een van de Main Event-races, waarvoor een bepaald aantal van de bovengenoemde stempels nodig is om toegang te krijgen. Je ontgrendelt onderweg ook wat bekend staat als Throwdowns door specifieke taken in je carrière te voltooien, waardoor je het opneemt tegen een andere coureur in een mano-mano-match.

Het zou geen racegame als deze zijn zonder de mogelijkheid om je aan te melden bij verschillende sponsors. Terwijl je begint met alleen Codemasters als je sponsor, heb je de mogelijkheid om uiteindelijk te veranderen. Deze sponsors verschillen in zaken als uitbetaling van races, bonussen en meer, dus er zijn enkele voordelen aan het hebben van bepaalde sponsors. Hoewel je op elk moment van sponsor kunt wisselen, zal het veranderen je vertegenwoordiger die je hebt verdiend opnieuw instellen. Als gevolg hiervan is dit iets dat je niet voortdurend wilt doen.

Voor degenen die liever gewoon racen zonder een verhaal eromheen, is de Arcade-modus van de game iets voor jou. Binnen Arcade kun je kiezen tussen Free Play en Time Trial, waarmee je je beste tijden kunt proberen op de verschillende tracks in het spel. Als je niet genoeg uitdaging voelt om tegen de AI te spelen, kun je ook doorgaan naar de multiplayer-aspecten in de game, die op twee verschillende manieren beschikbaar zijn.

De eerste hiervan is om lokaal met andere vrienden te spelen, aangezien Dirt 5 opnieuw een split-screen multiplayer voor vier spelers in de serie heeft geïntroduceerd. Dit maakt het spel veel aantrekkelijker om met een groep te spelen dan ooit tevoren. Als je alleen solo speelt en de singleplayer-opties beu bent, kun je de game ook online spelen om met vrienden of anderen te spelen. De opties hier zijn om deel te nemen aan reguliere races of door middel van partygames die erg leuk kunnen zijn.

Gloednieuw in de Dirt-franchise is die van Playgrounds, je eigen persoonlijke maker van de racearena. Je zult niet in staat zijn om je eigen lange racebaan te creëren, maar eerder om een ​​arena te creëren met een van de drie specifieke uitdagingen die eraan verbonden zijn. Gate Crasher Playgrounds laat de speler alle checkpoints in de snelste tijd passeren. Gymkhana Playgrounds laat de speler punten verdienen door verschillende trucs uit te voeren. Ten slotte laat Smash Attack Playgrounds de speler verschillende puntobjecten vernietigen om de doelscore in de snelste tijd te bereiken.

De daadwerkelijke maker van de arena zelf is in wezen vrij eenvoudig, hoewel je een aantal echt gecompliceerde arena’s kunt maken als je het echt probeert. Geen van de arena-opties is echt enorm, dus je bent alleen beperkt door wat je kunt passen in de bestaande arena’s waaruit je kunt kiezen. De algemene opzet van de maker is om de Objectbrowser te openen om een ​​item te selecteren en het vervolgens in de arena te plaatsen. Er zijn ook veel lagen in de Objectbrowser, waar je doorheen kunt scrollen voor verschillende soorten objecten. Voor degenen die geen creativiteit of het geduld hebben om een ​​arena te bouwen, kun je ook veel verschillende downloaden die anderen ook online hebben gemaakt en ze in plaats daarvan spelen.

De Dirt-franchise van Codemasters is een van de meest consistente racers van de laatste paar consolegeneraties en Dirt 5 houdt die trend gaande. Het rijden zelf is zoals je tot nu toe van de serie gewend bent, en dat is ongeveer net zo goed als het wordt met strakke controles terwijl je naar de eerste plaats racet. Naast de gameplay heeft Dirt 5 een overvloed aan inhoud om je te vermaken in verschillende spelmodi, waardoor de game tot nu toe een van de beste in de serie is.

Summary
Dirt 5 levert een fantastische off-road race-ervaring vol inhoud die je niet alleen op het circuit bezig zal houden, maar ook daarbuiten met de toevoeging van de nieuwe Playgrounds arena-editor. Aangezien er ook een gratis upgrade naar de next-gen-versie is voor de PlayStation en Xbox, is er geen reden om deze niet op te halen als je überhaupt geïnteresseerd was, vooral als je een fan bent van de franchise.
8
Klasse

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CAPTCHA


Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.