Home » Review: Logitech G923

Review: Logitech G923

Logitech trapt de volgende generatie racestuurtjes af met de G923.

Logitech heeft de afgelopen jaren verschillende populaire racesturen uitgebracht. De G27 is een van die populaire racesturen. Tijdens de vorige generatie boden de G29 en G920 uitstekende opties voor de prijs en een aantal uitstekende forcefeedback die kon worden aangezwengeld. Simracen is echter veranderd sinds de release van die stuurtjes. Er is meer concurrentie en meer racetitels te beleven. Om zich aan te passen aan de huidige generatie komt Logitech met de G923. Een geweldig stuurtje met een bekende uitstraling en Trueforce.

De G923 vervangt de G29 en G920 en brengt een evolutionaire benadering in plaats van revolutionair. Het ziet er grotendeels hetzelfde uit als voorheen, maar de haviksogen onder jullie kunnen de extra knoppen op de Xbox-versie zien, die voorheen alleen op het PS4-model te zien waren om de een of andere reden. De meegeleverde pedalen zijn ook enigszins herwerkt, met een meer progressieve veer en een verbeterd gevoel op de rem de enige echte verandering.

Als je bekend bent met het ontwerp en de uitstraling van de G29 en G920, dan is de uitstraling van de G923 niet nieuw voor je. De G923 krijgt geen revisie omdat hij nog steeds in de categorie van een mid-tier racestuur valt. Het is verre van een beginnersstuur, maar mist het riemaangedreven ontwerp van de Fanatec. Dit is nog steeds een tandwiel aangedreven stuur met twee motoren. De G923 gaat nog een stap verder en bevat exact dezelfde hardware als de G29 en G920. Wat anders is, is de geavanceerde firmware die Logitech heeft geïmplementeerd om de Trueforce-technologie te openen. Het team was in staat om meer spanning toe te passen en te regelen om het stuur een heel ander gevoel te geven. Ik heb gewoon het gevoel dat dit iets was dat had kunnen worden toegevoegd, maar wanneer Trueforce beschikbaar is om te gebruiken, is een gamechanger.

Logitech heeft besloten de G923 donkerder te maken. Waar de G29 en G923 highlights van andere kleuren hadden, is de G923 puur zwart. De schakelpeddels zijn zwart gecoat in plaats van het pure aluminium dat ze eerder hadden. Dual Clutch-besturingselementen voor lancering zijn beschikbaar voor gebruik op bepaalde titels, maar ik heb dit niet kunnen toevoegen vanwege de beperkte bibliotheek en het gebrek aan algemene ondersteuning op dit moment. De led-toerenindicatoren op het stuur bieden verschillende kleuren. Het stuur is weliswaar even groot als de G29 en G923, maar krijgt wel een upgrade met de leerkwaliteit.

De G923 wordt ook geleverd met pedalen en is compatibel met de vorige shifter-add-on. Het gaspedaal en de koppeling zijn hetzelfde, maar het rempedaal is misschien wel de beste verbetering van de G923. Veel mensen hebben geklaagd over het rempedaal G29 en G923. Er werden zelfs mods voor verkocht. Deze nieuwe setup omvat remdruk, die nog steeds neerkomt op een veer binnenin. Maar de uitvoering is veel beter en geeft een beter gevoel van remkracht.

Het gebruikt nog steeds versnellingen in het stuurmechanisme om feedback te simuleren en het is niet het meest soepele systeem dat er is. Maak kleine invoer en je voelt de tandwielen draaien. Het is echter waarschijnlijk een van de goedkopere oplossingen en dat kan ik waarderen, omdat de G923 geen duur stuur is.

Ik heb Trueforce geprobeerd met F1 2021 en iRacing en beide gaven me meer bewustzijn van de in-game sturen dan enig ander stuur dat ik tot nu toe heb geprobeerd. Soms was de feedback te sterk, maar het is gemakkelijk genoeg om terug te bellen in de game-instellingen. Het grootste nadeel op dit moment is het gebrek aan games die Trueforce ondersteunen. Het is een goed systeem, maar een spel als Project Cars, dat ik veel speel, ondersteunt het niet.

Het stuur is veel stiller in games die de nieuwe force feedback ondersteunen. Het tegensturende effect is misschien wel het beste verbeterde aspect van de forcefeedback, omdat deze sterk en responsief is. Het kan je zelfs helpen wheelspins te identificeren als de auto van de baan raakt. Om dit te bevorderen, zorgt de manier waarop Trueforce is geïmplementeerd niet alleen voor het creëren van feedback van de banden op verschillende oppervlakken, maar het bevat ook g-krachten en zelfs het motortoerental. Gewoon de motor laten draaien op ondersteunde titels zorgt voor een soepel gerommel aan het stuur. Al deze aspecten versmelten met elkaar en worden moeilijk te onderscheiden tijdens het racen, maar het maakt de ervaring veel beter dan het vorige stuur.

De G923 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van €399,99. Het stuur is zeker dit geldbedrag waard. Echter, is het niet te adviseren om te upgraden wanneer je al een G29 of G920 in je bezig hebt. Het stuurtje biedt niet een andere ervaring vergeleken met deze stuurtjes. Mocht je nog geen stuurtje in je bezit hebben, dan is de G923 een prachtig model om aan te schaffen.

Net als de vorige generatie stuurtjes, is de G923 verkrijgbaar in twee vormen. Een Xbox-compatibel model en een PlayStation- en PC-compatible model. De G923 zal werken met de nieuwe Xbox Series S/X en met de PlayStation 5, afhankelijk van het model dat je aanschaft.

Summary
Al met al is de Logitech G923 een geweldig next-gen stuur. Wanneer Trueforce volledig is geïmplementeerd en werkt, kan het Logitech G923 Sim Racing Wheel laten zien waar het van gemaakt is. Het rempedaal is een verbetering op zich. Helaas is er hier gewoon niet genoeg om het uit de doos te rechtvaardigen. Er moet meer compatibiliteit voor games worden geïmplementeerd, maar dat is aan de ontwikkelaars. De technologie is er voor een betere meeslepende ervaring, maar er is tijd nodig om hier ten volle van te genieten, samen met een prijsdaling. Het stuurtje is perfect voor de volgende generatie.
9
Super

Have your say!

0 0

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

error: