Home » Review: Koa and the Five Pirates of Mara

Review: Koa and the Five Pirates of Mara

Wanneer je een kleine indie studio bent en een van je spellen wordt verrassend succesvol, is de kans groot dat je daarop wilt voortbouwen.

Misschien maak je een vervolg op basis van wat werkte in dat spel, los je de problemen op enzovoort. Dat is de natuurlijke gang van zaken. Nou, als je de makers bent van Summer in Mara, een van de vele boerderijsimulatoren die de afgelopen jaren op de markt zijn verschenen, was het ontwikkelen van een vervolg de weg om te gaan, maar dan wel op een zeer extreme manier. In plaats van opnieuw een boerderijsimulatie te maken, of een gezellige, relaxte ervaring, besloten ze om Koa and the Five Pirates of Mara om te vormen tot een 3D-platformspel. De reden? Geen idee. Heeft het gewerkt ja, ik was over deze game ontzettend goed te spreken, helaas is dat met Koa and the Five Pirates of Mara niet het geval.

Het verhaal van Koa and the Five Pirates of Mara begrijpen is iets dat alleen zal gebeuren als je het voorgaande spel hebt gespeeld. Het is erg zwaar op lore en dialoog en presenteert het aanvankelijk via een niet zo subtiele stortvloed van tekstblokken. Het probleem is dat dit spel totaal anders speelt en aanvoelt dan Summer in Mara, wat het moeilijk maakt voor fans van de gameplay van het voorgaande spel. Het maakt het ook moeilijk voor nieuwkomers als er van hen wordt verwacht dat ze weten waar het in hemelsnaam over gaat. Vooral omdat de gameplay zelf op zijn best gemiddeld is. Koa and the Five Pirates of Mara is erg veilig en oninteressant als je stopt en het analyseert.

Wat we hier hebben, is een 3D-platformer met vooraf ingestelde camerahoeken, vergelijkbaar met Super Mario 3D World of Super Lucky’s Tale. Ga van punt A naar punt B zo snel mogelijk, verzamel veel munten en schelpen, en zoek naar enkele geheime MacGuffins die nodig zijn om het spel 100% te voltooien (ze dienen ook als secundaire valuta voor enkele ontgrendelbare items). Je zult vooral met obstakels te maken krijgen, niet met vijanden. Het is ook niet erg ambitieus. Het leveldesign is op zijn best simplistisch, met net genoeg variatie om het spel minder saai te laten aanvoelen. Een shout-out naar de snelle levels vol turbosnelheden, die me deden denken aan de Dreamcast Sonic-games… zonder de charme.

Het maakt grafisch geen indruk (het draait wel soepel, op 60 fps, maar het ziet er eenvoudig uit), de soundtrack is net zo gemiddeld als de rest van de presentatie als geheel, en de gameplay is zo standaard als een platformer maar kan zijn. Met dat gezegd zijnde, is het feit dat er een renknop is die je constant moet ingedrukt houden nogal zinloos wanneer de focus van je platformer is om zo snel mogelijk het eindoel te bereiken. Renknoppen in 3D-platformers waren alleen een ding op systemen zoals de DS of de PS1. Die systemen hadden geen analoge sticks. Tegenwoordig hebben we die wel. Er was geen reden om die verplichte functionaliteit te hebben in een spel dat in 2023 is uitgebracht.

Koa and the Five Pirates of Mara is helaas gewoon nog een standaard 3D-platformer die heel weinig doet om zich te onderscheiden van de overvloed aan platformers die beschikbaar zijn. Het ontbreken van dezelfde gameplay-lus als zijn voorganger maakt het lastig voor fans van Summer in Mara, en de sterke band met een boerderijsimulator maakt het ook moeilijk voor platformliefhebbers die op zoek zijn naar een andere verborgen schat.

Summary
Voeg daar gemiddelde tot beste visuele elementen, muziek en leveldesign aan toe, en het resultaat is gewoon een zeer middelmatig spel dat er niet in slaagt om iemand aan te spreken. Summer in Mara vond ik persoonlijk een erg leuke game vooral de 3D-platformer features gecombineerd met zoals ik al eerder zei een boerderijsimulatie dat mis ik helaas in deze game.
4
Slecht

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CAPTCHA


Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.