Home » Review: Bayonetta 3

Review: Bayonetta 3

PlatinumGames heeft een van de beste actiegames ooit gemaakt.

Tegen het einde van het derde hoofdstuk van Bayonetta 3 werkt het op een schaal die de meeste videogames in de schaduw stelt. Gebouwen draaien en brokkelen af ​​als dun plastic, gigantische kraters die de aarde pokken, en bergachtige wezens brengen hele steden met de grond gelijk; het geweldige hoogtepunt van een opening van drie uur die aanvoelt alsof ze een mijl per minuut rennen: een nooit eindigend spervuur ​​van prikkels.

De Bayonetta-serie is altijd op zijn best geweest als je met slappe kaken naar je televisie staart en herhaaldelijk mompelt: “Wat is er in godsnaam aan de hand?” De serie is van nature buitensporig in termen van geweld en actie. Snelle en herhaalde combo’s leiden rechtstreeks naar flitsende, bloederige en extravagante animaties, allemaal begeleid door gekke tussenfilmpjes waarin Bayonetta pronkt met haar sexappeal, en het gebruikt om de mensen om haar heen af ​​te leiden, te bespotten en aan te moedigen.

Het derde deel is natuurlijk niet anders. Vanaf de eerste seconden word je in grootschalige gevechten gegooid waarbij je met talloze vijanden tegelijk moet jongleren terwijl je van wapen wisselt, gigantische monsters oproept en aanvallen ontwijkt. En daarom, als je als Bayonetta speelt, kom je er snel achter dat het derde deel de beste deel is die de serie kent. Gedurende meer dan 12 uur was ik haar gevechten nooit beu, en verheugde ik me op elke nieuwe golf van vijanden of moeilijke baas.

Dit komt grotendeels door de manier waarop Bayonetta 3 de formule van de serie verandert. De game degradeert niet langer Infernal Demons (in feite grote monsters die Bayonetta oproept om naast haar te vechten) naar tussenfilmpjes aan het einde van een baasgevecht; ze zijn een hele mechanic. Zolang je je magische meter hebt gevuld, kun je bijna wanneer je maar wilt een van deze beesten oproepen, genaamd Demon Slave, en ze besturen terwijl je vecht. Enigszins tegen het beoogde gebruik, ik gebruikte de mijne voornamelijk als finishing moves. Het afsluiten van een combo met een enorme aanval van een van mijn vier uitgeruste monsters voelde altijd krachtig en zwaar en ging een lange weg in het nivelleren van de kansen tegen de vele, vele bazen van het spel. Gedurende de hele Bayonetta 3 gooit het constant Infernal Demons je kant op, en ik vond het geweldig om elke nieuwe toevoeging uit te proberen. Dat gezegd hebbende,

Misschien is het bepalende kenmerk van Bayonetta 3 een absurde hoeveelheid opties en variatie. Gelijk aan de enorme hoeveelheid Demon Slaves zijn de wapens van Bayonetta, elk met zijn eigen gimmick, kracht en nadeel. Ik bleef vooral bij de bliksemsnelle, verreikende Ignis Araneae Yo-Yo als mijn primaire wapen, met de enorme Dead End Express hamerzaag-hybride voor langzamere maar zwaardere aanvallen. Snel toeslaan met de eerste, ontwijken om Bayonetta’s kenmerkende Witch Time te activeren (die alles behalve jij vertraagt), en vervolgens vijanden slaan met mijn enorme hamer voordat ik een Infernal Demon opriep als een finisher, was constant vermakelijk. Ik wou dat er meer ontmoetingen waren. Ik liet de meeste normale vijanden vaak vallen na slechts een paar grote combo-strings, waardoor ik me moest haasten om de volgende idioot te vinden die ik moest verslaan.

De 14 hoofdstukken van Bayonetta 3 fluctueren constant tussen instellingen, waardoor je letterlijk de wereld rondgaat en nog wat. Van Japan tot New York tot Egypte, tot buiten het bereik van ruimte en tijd, elk niveau heeft een uniek visueel palet en eigendunk. Ik vond het geweldig om uit te zoeken waar ik heen zou gaan, maar meer dan dat, ik hield van het einde van elk hoofdstuk, dat een bombastisch, meer dan levensgroot decor bevatte dat het niveau dat je zojuist hebt verkend, vaker wel dan niet volledig platmaakte. Deze omvatten onder meer massale Kaiju-gevechten (een persoonlijke favoriet), een gevecht hoog boven de stratosfeer van de aarde waar een wezen zo groot als een god bellen naar hun tegenstander blaast, en een letterlijke strijd van opera-achtige proporties. Sommige sequenties zijn beter dan andere, maar ze zijn allemaal een spektakel, dus voor de weinigen die niet zo goed voelen,

Dit gaat allemaal met een ongelooflijke snelheid. Bayonetta’s tempo is bijna non-stop, constant nieuwe vijanden, bazen en setpieces naar je toe gooiend en je vragend om met ze om te gaan. Het is overweldigend, en ik vond het geweldig. Bayonetta 3 wil nooit dat je je verveelt en doet er alles aan om je ogen vast te houden aan je tv- of Switch-scherm, hoe vermoeiend dat ook is.

Het verhaal van Bayonetta 3 is het meest begrijpelijke in de serie. Dat wil zeggen dat het niet grotendeels gebrabbel is. Bayonetta is overal charmant, net als de meeste cast van terugkerende personages, zoals Jeanne, Luka en Rodin, maar het grotere verhaal is een uit het hoofd opgebouwd multiversumverhaal. Een of andere grote slechterik probeert de controle over de verschillende dimensies te grijpen om ruimte en tijd te beheersen. Dit introduceert meerdere verschillende Bayonetta’s (een leuke verhalende manier om je die bovengenoemde verschillende wapens te geven), en er is een late-game twist die de Bayonetta-overlevering netjes verandert. Voor het grootste deel is het verhaal echter grotendeels vergeetbaar buiten de oppervlakte-entertainmentwaarde.

Het introduceert echter wel de zwakste delen van Bayonetta 3: alle levels waarin je niet als Bayonetta speelt. Al vroeg wordt het nieuwe personage Viola geïntroduceerd, een jonge punk uit een andere dimensie die Jeanne en Bayonetta nodig heeft om haar te helpen het multiversum te redden. Dit stuurt Jeanne op een missie om een ​​wetenschapper te vinden om het trio te helpen. Jeanne’s levels spelen zich af als een stealth-gerichte side-scroller, hoewel het nooit zo boeiend is als van punt A naar B rennen en af ​​en toe vechten tegen een saaie baas.

Het handjevol Viola-levels zijn mechanisch interessant, maar spijkeren de landing niet vast. Viola is een hack ‘n’ slash-gericht personage en haar Witch Time is eerder gebonden aan een parry dan aan een ontwijking. Dat pareervenster is ongelooflijk krap en mijn openingstijden met de nieuwe heks waren frustrerend totdat ik het eindelijk onder de knie had, waarna het alleen maar iets leuker werd. Ze heeft wel haar eigen Demon Slave, een gigantische kat genaamd Cheshire (een knipoog naar eerdere games), die van pas kwam toen ik me met brute kracht een weg door levels wilde banen.

Ik hou van het idee om nieuwe speelbare personages in de Bayonetta-serie te introduceren, maar Viola deed niets voor mij. De game dwingt je om talloze uren door te brengen met haar te spelen, en ik heb moeite om een ​​enkel ander kenmerk te bedenken dan haar melige mall-punk-esthetiek. Viola die flauw en vergeetbaar is, is jammer, want ondanks de vaak matte verhalen van de serie, heeft het altijd ongelooflijk leuke personages gehad. Gezien de implicatie dat Viola een veel grotere rol zou kunnen spelen in mogelijke aankomende games, ben ik teleurgesteld dat ze niet overeenkomt met de charme van Bayonetta.

Summary
Bayonetta 3 is voor het overgrote deel van zijn looptijd een absolute topper. Het is bombastisch, over-the-top en extravagant omwille van extravagantie, en laat letterlijk ruïnes achter. Ik ga al terug door elk niveau om betere scores te krijgen, en ik heb geen onmiddellijke plannen om te stoppen. Ik twijfel misschien over de toekomst van de serie, maar op dit moment is dit de beste die Bayonetta ooit is geweest.
9.5
Super

Have your say!

0 0

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

error: