Home » Review: Amnesia: Collection (Switch)

Review: Amnesia: Collection (Switch)

Deze collectie geeft je een authentieke horrorervaring: spannende momenten, een gevoel van hulpeloosheid en een omgeving waar je niet anders kunt dan in bestaan.

Horror is niet gemakkelijk. Iedereen kan genoeg bloed, lef en ingewanden bij elkaar gooien om een ​​slager groen te maken bij de kieuwen, maar goede, verontrustende terreur is inderdaad zeldzaam. Er zijn talloze films, boeken en tv-programma’s die er die beweren op te roepen bloedstollende koude rillingen, maar zeer weinigen van hen echt bij je blijven, als een splinter gravende onder de huid. Amnesia: The Dark Descent is een van die spellen; onderdeel van een zeer selecte club die niet alleen het genre in de vorm van een videogame herdefinieerde, maar ook een sjabloon creëerde dat velen zouden imiteren (en de meesten zouden het niet overtreffen).

Het is het spel dat heeft bijgedragen aan het op de kaart zetten van het ‘Let’s Play’-formaat, en hoewel de serie al lang zijn leeftijd laat zien – het originele spel is bijna tien jaar oud, en je kunt echt zien – het is nog steeds een van de meest verontrustende franchises je kunt spelen. En met zoveel geweldige (en een flink aantal niet zo geweldige) horrorspellen op de Nintendo Switch , past het een spel dat zo lang op de pc is weggesluisd dat het in de gelederen van draagbare angst zou moeten komen. Het is misschien gemaakt met een budget voor een oude generatie hardware, maar de tijd heeft de potentie van zijn schrik niet afgezwakt.

Het verzamelen van The Dark Descent, zijn Justine DLC en het soort A Machine for Pigs , Amnesia: Collection is nog steeds een van de beste voorbeelden van hoe je een speler in de war kunt brengen met schaduwen, een continu gevoel van kwetsbaarheid en een groeiende lucht van angst. Veel van de meest herkenbare kenmerken zijn het afgelopen decennium talloze keren hergebruikt – met name die first-person view met de nadruk op hardlopen, verbergen en oncontroleerbaar snikken – maar hoe vertrouwd het ook mag lijken, het is hoe Amnesia zichzelf zelden te veel compliceert dat maakt het echt een winnaar. Je wordt wakker met een aanval van – je raadt het al, de vergeetachtigheden – in een spookachtig oud kasteel, waar wezens van vlees en schaduw meedogenloos op je jagen.

Er is geen manier om terug te vechten, en je enige middel om te behouden is je te verbergen en te hopen dat het ‘ding’ dat je blijft volgen, verdwijnt, of simpelweg je staart omdraait en bidt dat je ontsnapt met je leven. Oh, en als je kijkt naar wat je te lang achtervolgt , begin je je verstand te verliezen, het scherm kromtrekt terwijl je langzaam de grip op de realiteit verliest. En als je te lang in het donker doorbrengt, verlies je op die manier ook je knikkers. Dat is de eenvoudige manier waarop The Dark Descent je dwingt om verder te gaan: om te overleven, moet je dieper in de nachtmerrie duiken op zoek naar tondeldozen om nieuwe lichtbronnen te creëren, en herinneringen en dagboekaantekeningen verzamelen die langzaam onthullen wie je bent waarom je herinneringen zijn verdwenen.

Als je niet wanhopig op zoek bent naar nieuwe manieren om licht te toveren of de gruwelen die je constant achtervolgen te vermijden, breng je je tijd door met het verkennen van het kasteel of het oplossen van omgevingspuzzels die niet bang zijn om de geest te verbijsteren met hun stompe oplossingen . Je kunt elk item in het kasteel vastgrijpen met ‘ZR’, en hoewel het fysica-systeem net zo onhandig en onvoorspelbaar is als op pc, kan het een deur langzaam fysiek openen en naar binnen kijken om een ​​van de groteske volgelingen van de Shadow te zien draven je draagt echt bij aan die spookachtige sfeer. Licht speelt ook een belangrijke rol bij het oplossen van puzzels, iets dat frustrerend werd verwijderd vanwege het vervolg.

Het oorspronkelijke ding in de serie werkt redelijk goed op de huidige generatie hardware van Nintendo. Als je bedenkt hoeveel nadruk wordt gelegd op spelen met het juiste gamma-niveau – dus alles is grotendeels in schaduwen gehuld totdat je jezelf eindelijk wat verlichting schenkt – doet het een behoorlijke taak om de visuele ruwe randen van het spel te verbergen. Natuurlijk is de stemacteur zo cheesy als altijd, maar het maakt deel uit van de charme die het zo’n baanbrekende vermelding in het genre maakte. En, zoals gebruikelijk is bij deze collecties op Switch, krijg je alle vervolginhoud die is uitgebracht in de jaren die sinds de lancering zijn verstreken.

De Justine-uitbreiding volgt een ander karakter en benadert de horror op een meer gruwelijke manier. Als je ergens tussen BioShock en Saw een sfeer oproept , moet je je eigen audiodagboekitems volgen en puzzels voltooien waarbij je moet beslissen tussen het doden van gevangenen (waardoor je een gemakkelijkere route naar de volgende kamer krijgt) of ze laat leven (waardoor je gedwongen wordt om een nieuwe weg vinden). Dit is natuurlijk een vervolg op Amnesia, dus er zijn nachtmerries die je moet ontwijken en waar je je voor moet verbergen, maar het is de dreiging om vanaf het begin gedwongen te worden om opnieuw te rennen als je sterft, dat is de grootste bedreiging. Zijn portaal-esque tests en onmogelijke keuzes maakten het een vreemde toevoeging aan The Dark Descent en A Machine for Pigs, maar het onderscheid met de rest van de serie maakt van de Justine DLC een echt verborgen juweeltje waar je niet op moet slapen.

A Machine for Pigs, ontwikkeld door een andere studio dan de eerste twee inzendingen (de Chinese kamer om precies te zijn, die al een versie van Dear Esther had gemaakt en de angstaanjagend mooie Everybody’s Gone to the Rapture zou maken ), neemt de dezelfde horrorsjabloon maar vereenvoudigt de systemen ten gunste van grotere omgevingen en een meer meeslepende verhaallijn. Het is een leukere (zij het griezelige) wereld om te verkennen, maar het verwijderen van licht als een puzzeloplossende monteur maakt de problemen een beetje muf en het verlies van de gezondheidsmeter heeft echt invloed op hoe kwetsbaar je je voelt als speler. Het is echter nog steeds een zeer effectief horrorspel dat er ook veel minder janky uitziet dan zijn voorgangers.

Summary
Ondanks dat het een set is met drie items in dezelfde serie, biedt de Amnesia: Collection eigenlijk drie zeer verschillende ervaringen. The Dark Descent is een mijlpaal voor het genre dat zijn eigen mechanische problemen verloochent door een aantal goede, ouderwetse schrik aan te bieden. Justine is een korte maar experimentele zoektocht naar gruwelijke puzzels die de omweg zeker waard zijn, en A Machine for Pigs neemt een meer uitgeklede benadering van de originele systemen, maar introduceert als resultaat een veel meeslepender verhaal. Het is een goede kleine tijdcapsule die perfect is voor diegenen die hun angstklieren al hebben uitgeput met spellen als Outlast en Layers of Fear.
Good
  • Dark Descent is nog steeds een huiveringwekkend
  • Alle drie de games draaien erg goed op Switch
Bad
  • A Machine for Pigs berooft zichzelf van een groter gevoel van angst
7.5
Goed
Gameplay - 7.5
Graphics - 7.5
Replay Value - 7.5
Geluid - 7.5

Have your say!

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CAPTCHA


Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.