Home » Review: EverDrive GBA X5 Mini

Review: EverDrive GBA X5 Mini

De EverDrive GBA X5 mini is de ultieme flashcard voor de Gameboy Advance.

De Gameboy Advance was een extreem populair handheld-spelapparaat dat in het bereik van tachtig miljoen stuks werd verkocht. Gedurende de negenjaar van ondersteuning werden meer dan vijftienhonderd games uitgebracht in verschillende talen, in meerdere regio’s, die een revolutie teweegbrachten in wat handheld-gaming zou kunnen betekenen. De hardware inspireerde nieuwe ontwerpen in de vorm van de Gameboy Advance SP en de Gameboy Micro en zelfs de Nintendo DS.

Zoals je kan verwachten zijn gedurende die negen jaar ook allerlei verschillende accessoires uitgebracht voor de handheld. De Gameboy Advance inspireerde verder een hele generatie gamers om ontwikkelaars te worden, een taak die veel gemakkelijker werd door de introductie van flashcards. De eerste flashcards waren erg duur, beperkt door compatibiliteit en vereisten vaak dat de gebruiker een verzameling gepatchte ROM’s bijhield. In de jaren die volgden werden de flashcards meer gemoderniseerd door middel van vervangbare batterijen en microSD-ondersteuning. Krikzz heeft hard gewerkt om een hypermoderne flashcard op te markt te brengen, en dat is hem gelukt. Met de EverDrive GBA X5 mini is het mogelijk om backups van jouw cartridges te spelen en daarmee de staat van de cartridges te besparen.

De EverDrive GBA X5 Mini accepteert een microSD-kaart in de microSD-sleuf. Kaartjes met kleine en grote capaciteit worden ondersteund. Alhoewel de maximale grote van het SD-kaartje 64 GB is, is dat meer dan genoeg om al jouw backups te kunnen spelen.

Alle O/S-bestanden worden momenteel gehost op de officiële EverDrive-startpagina. Op het moment van schrijven van deze recensie is de nieuwste build v1.15. Binnen in het .ZIP-archief bevindt zich een map met de naam “GBASYS”, die het vereiste GBAOS.GBA-besturingssysteembestand bevat. Emulators met native ROM-uitvoeringsondersteuning moeten ook in deze map worden geplaatst.

Na de eerste uitvoering wordt de map GBASYS uitgebreid met nieuwe mappen en bestanden. Deze nieuwe mappen omvatten EMUSAVE (voor native ondersteunde emulators), ROMCFG (voor handmatig ingestelde opties) en SAVE (voor het opslaan van games, RAM-back-up en testbestanden).

Zodra de map “GBASYS” correct is geconfigureerd, moet deze in de ROOT-map van de microSD-kaart worden geplaatst. ROM’s kunnen overal worden geplaatst, zowel in de ROOT als in mappen om ze goed te kunnen sorteren. De microSD-kaart moet in de microSD-sleuf worden geplaatst.

Product- en hardware-informatie :

 • Ondersteuning voor alle opslagtypen, geen ROM-patching vereist
 • Snel laden (de meeste games laden binnen 2 seconden)
 • 256Mbit PSRAM (32MByte) ROM-geheugen
 • 1Mbit SRAM (128KByte) geheugen besparen
 • Ondersteuning voor de Real Time Clock (RTC)
 • Laag energieverbruik
 • Ondersteuning voor microSD-kaarten (tot 64 GB)
 • FAT32-ondersteuning
 • Optie om A/B te wisselen
 • Optie om de map GBASYS te verbergen
 • Optie om snel op te starten (sla het Game Boy Advance-opstartlogo over)
 • Ondersteuning voor de GameCube-speler, enkele revisies van de Super Retro Advance-adapter, enkele GBA-klonen en andere GBA-accessoires
 • Ondersteuning voor het starten van NES-, GB- en GBC-ROM’s (vereist PocketNES- en Goomba-emulators)
 • Ondersteuning voor de meeste GBA-homebrew

De verschillende ROM-opslagtypen worden automatisch gedetecteerd en ROM’s hoeven nooit vooraf te worden gepatcht. Voor sommige homebrews kan het echter nodig zijn dat het opslagtype handmatig wordt ingesteld op SRAM. Bovendien kan voor sommige homebrews een header-fix nodig zijn om op te starten. De tool GBATA wordt aanbevolen om snel en eenvoudig headers te fixen. Het geadverteerde snelle laden presteerde ongelooflijk goed, zelfs met grote 32 MB-bestanden. Snel opstarten werkt door een GBA-ROM te laden zonder het Game Boy Advance-opstartlogo weer te geven. Sommige games kunnen echter niet worden uitgevoerd als deze optie is ingeschakeld.

In termen van compatibiliteit belooft Krikzz bijna 100% ondersteuning voor alle GBA-spellen, en hoewel ik geen games tegenkwam die weigerden te laden, zou het verstandig zijn om enkele uitzonderingen te verwachten. Save-games werken perfect, en de aanwezigheid van een batterij in het kaartje betekent dat de op tijd gebaseerde gebeurtenissen in games zoals Pokémon Ruby, Sapphire en Emerald perfect werken. Ongeacht het ROM-formaat worden games zeer snel geladen – gemiddeld een paar seconden – en ondanks zijn veelzijdigheid verbruikt de Everdrive GBA X5 zeer weinig stroom, zodat je  batterij niet onnodig leegloopt.

De Everdrive GBA X5 werkt op alle versies van de Game Boy Advance, evenals de Nintendo DS, DS Lite en GameCube Gamboy Player. Het enige nadeel is dat ondanks dat sommige GBA-varianten achterwaartse compatibiliteit bieden met Gameboy- en Gameboy Color-software, de Everdrive GBA X5 geen ROM’s voor deze systemen kan uitvoeren. Dit komt omdat er een fysieke schakelaar in de GBA- en GBA SP-consoles is die de Gameboy en Gameboy Color-modus activeert, en dit kan niet worden ingeschakeld op een flashcard zonder de mogelijkheid om standaard GBA-software uit te voeren te verwijderen.

De Everdrive is voor ongeveer €100 te koop via de website van Krikzz. Een best hoge prijs, maar gelukkig krijg je zeker waar voor je geld.

Summary
De Everdrive GBA X5 mini is ongetwijfeld de beste flashcard voor de Gameboy Advance. Dankzij de upgradebare aard van het besturingssysteem kan het met de tijd alleen maar beter worden. De hoge kosten zijn een nadeel, net als het feit dat het iets groter is dan een typische GBA-cartridge, maar dit zijn kleine minpuntjes in het licht van het feit dat je je hele GBA-bibliotheek kunt meenemen zonder alle cartridges mee te hoeven nemen. 
9.5
Super

Have your say!

0 0

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

error: